Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2014 00:34 - Странности из интернет - ASMR
Автор: kiselin Категория: Забавление   
Прочетен: 5945 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изпробвах да направя класация от десет поста на определена тема и се оказа много по-трудно от колкото съм си представял. Затова и реших да изпробвам различна концепция. Имам намерение когато нямам за какво друго да напиша (по актуална тема или нещо, което ми е хрумнало), да описвам определени неща, за които съм убеден че малко хора са чували.
Та с този пост започвам неопределената като продължителност поредица "Странности из интернет". В нея ще описвам неща, на които съм се натъквал дали случайно или след упорито търсене, и които смятам че ще са любопитни на всеки който пожелае да прочете блога ми.

Темата днес - Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR), в превод Автономна Сензорна Меридианна Реакция. Wikipedia определя това като специфично приятно усещане на изтръпване на главата, врата, гърба и/или крайниците, което човек усеща в отговор на различни визуални, слухови, тактилни, обонятелни и/или когнитивни стимули. За съжаление това обяснение е прекалено научно, а ние все пак се намираме в блог.
За да обясня по-добре ще насоча вниманието към няколко много прости примери.

Случвало ли ви се е да слушате музика на слушалки и в един момент да започне песен, която бихте определили като епична, енергична, зареждаща или сантиментална (думата няма значение), в резултат на което да усетите особено странно чувство на изтръпване, което се спуска по цялото ви тяло, последвано от изправяне на косъмчета по крайниците (за тези които ги имат разбира се). Ако някой вече започва да разбира какво имам на предвид, това е близко до ASMR.
А случвало ли ви се е да слушате говор между хора, без значение за какво говорят, важна е самата интонация - не много силна, но специфична, която да ви накара да изтръпнете и космите ви да се изправят. Това е ASMR.
А ситуация, в която мълчаливо наблюдавате как някой прави нещо с ръцете си, без значение какво - да подрежда дребни предмети, сглабя или разглабя нещо, чисти боб или леща, реже хартия с ножица, пише или рисува върху лист, до момента в който отново не изпитате странно изтръпване по тялото, което изправя космите ви.
Или може би най-странното - да бъдете на преглед при лекар, на зъболекарски стол (макар там да е доста по-рядко, по разбираеми причини), подстригвани във фризьорския салон, на гримьор или маникюр ... Където и да е, стига ситуацията да включва минимален физически контакт, бавни и монотонни движения, тишина или тих и спокоен разговор с особен тон, до момента в който изпитате странно изтръпване и изправяне на космите по цялото тяло. Това е есенцията на ASMR.

Конкретни ситуации не са извадени от болния мозък на конкретен човек (мен :D), а многократно описвани от различни хора, запознати със или в неведение какво представлява ASMR. Термина се заражда в интернет през 2008 и описва ненаименованото дотогава състояние, което много различни хора са изпитвали, но премълчавали, поради възможността да бъдат определени като ... ненормални. За щастие се появява виртуалното пространство, където дори най-странните и непознати неща намират своите общи подръжници.
Но най-голямата революция феномена ASMR постига сайта за видео-споделяне youtube, където за пръв път се появяват опити на потребители посредством свои думи или действия да предизвикат ASMR у своите интернет-зрители.

Би било прекалено трудно и продължително да се опитам да обясня какви са всичките възможни видеа на тема ASMR, които по настоящем съществуват в интернет, но ще се опитам да дам дефиниции на няколко основни категории, такива каквито ги разбирам аз.
1) Whisper/Whispering видео, в превод шепот/шепнене - има за цел да предизвика ASMR чрез тихо, понякога почти недолувимо и неясно говорене, което включва специфичен начин на произнасяне на думи, гласните и съгласните в тях, специфичен начин на дишане и използване на допълнителни звуци и жестове. Ще помоля всеки който в този момент свързва ASMR със секс-телефон, видео-чат за възрастни или порнография ще помоля да потърпи още малко, ще спомена това малко по-надолу.
2) Trigger видео, в превод стимул - тук говорене може и да не присъства, за сметка на специфични звуци, които автора издава посредством предмети, с цел да предизвика ASMR. Това могат да бъдат най-разнообразни неща - почукване, драскане, тракане, търкаляне, триене. Действието може да е безцелно и да цели единствено предизвикване на шума, но е възможно и конкретно нормално действие, извършвано по начин, предизвикващ ASMR. Това може да включва подреждане на дребни предмети върху равна повърхност, почистване на предмети или повърхност, почукване с пръсти или драскане с пръсти по повърхност, рязане с ножица, драскане с маркер, молив или химикал.
3) Roleplay видео, в превод играене на роля - отново ще помоля всеки който прави асоциация със сексуален подтекст да потърпи до обяснението по-надолу. Играенето на роля позволява съчетаването на горните две категории - говорене и действия с предмети, заедно с третата възможна причина за предизвикване на ASMR - бавни и монотонни действия с ръцете, които предизвикват изтръпване и "изправяне на космите по тялото". Ролите могат да бъдат най-различни - преглед при лекар, ходене на фризьор, гримьор, козметик, татуировчик (тъпа звучи тази дума, но какво да се прави), както и няколко по специфични - вещица, магьосница, гадателка, учителка и т.н.
Съществуват разбира се и други, доста по-специфични видеа, третиращи ASMR като нещо реално и опитващи се да го предизвикат по нестандартни начини.

И тук е момента да направя няколко допълнителни пояснения, необходими за всеки, който не успява веднага да вникне в истинския смисъл на ASMR. На първо място това не е нещо сексуално. Всеки който е изпитвал описаното многократно изтръпване осъзнава, че то е много различно от всякакво еротично, възбуждащо или сексуално преживяване и има за цел задоволяването на абсолютно различна, макар и много рядко срещана нужда. На второ място успокояващото влияние - да голяма част от видеата имат точно такова влияние - успокояват, отморяват и действат приспиващо. Това не може да се отрече, но същността на ASMR усещането не е свързана само и единствено със успокояващото му действие. Усещането е специфично и различно от спокойствието. На трето място това не е нещо ненормално. Независимо от нивото на развитие на науката и технологиите, човешкия мозък продължава да бъде загадка, която има още много какво да покаже на нас и бъдещите поколения. До момента, в който тази цел бъде постигната, все още ще съществуват неща които хората не разбират, и на този етап ASMR е едно от тях.
На четвърто и последно място това е нещо реално. Ако пробвайки да разберете какво е това и дали го изпитате научите че нямате ASMR това не го прави несъществуващо. Аз самия не крия че усещам ASMR и то от най-невръстна детска възраст, още преди да го познавам и разбирам. Мога да пожелая само на всеки който за пръв път се сблъсква с това да прояви любопитството какво точно е ASMR и докато го прави да открие това невероятно чувство, което неизвестен в момента процент от хората могат да изпитат.



Гласувай:
2



1. milady - не са гаси ..туй ,..щоо на НЕбето свети ...
22.06.2014 19:48
макар и ..да умираш
ТИ , от злоба ,да плещищ......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselin
Категория: Забавление
Прочетен: 60538
Постинги: 56
Коментари: 61
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031